Titanyum dioksit kozmetikte yasak mı? Hayır. Solunabilen toz biçimleri kısıtlı.

Titanyum dioksit beyaz bir pigment (CI 77891) ve bir UV filtresi. Kozmetikte izinli; ama AB 1 Ekim 2021’den beri solunabilen toz biçimlerini sınırlıyor: serbest yüz pudrasında en çok %25, tüketiciye yönelik saç spreylerinde %1,4, akciğerlere ulaşabilecek kullanımlarda hiç. Türkiye’nin ekinde de kayıt aynı.

AB

Kısıtlı

Ek III · sıra 321

  • Kural

    %1 ya da daha fazla ince parçacık içeren toz biçiminde kısıtlı

  • Tüzük

    (AB) 2021/850

  • Uygulama tarihi

    1 Ekim 2021

  • Serbest yüz pudrası

    En çok %25

  • Saç spreyleri

    Tüketiciye %1,4, profesyonele %1,1

  • Diğer ürünler

    Yalnız pigment biçiminde; akciğerlere ulaşabilecek kullanımda değil

  • Ayrıca

    Renklendirici CI 77891 (Ek IV, 143); %25’e kadar UV filtresi (Ek VI, 27 ve 27a nano)

Kaynak EUR-Lex’te (AB) 2021/850 sayılı Tüzük ↗ · Avrupa Birliği Adalet Divanı basın açıklaması, 1 Ağustos 2025 ↗

Kontrol 2 Kas 2026

İki pazar da aynı kayıtları uyguluyor.

Ne olduğu. AB ek kaydı.

INCI adı
TITANIUM DIOXIDE
Kimyasal ad
Titanium dioxide in powder form containing 1 % or more of particles with aerodynamic diameter ≤ 10 μm
CAS
13463-67-7, 1317-70-0, 1317-80-2
EC
236-675-5, 215-280-1, 215-282-2
AB kaydı
Ek III · 321 · (EU) 2021/850
Kayıt güncellemesi
23/03/2022

Koşullar · AB metni (İngilizce)

  • face products in loose powder form

    Azami 25 %;

    a) (b) Only in the pigmentary form (c) Not to be used in applications that may lead to exposure of the end-user’s lungs by inhalation

  • hair aerosol spray pro­ducts

    Azami 1,4 % for general consu­mers, and 1.1 % for pro­fessional use.

    a) (b) Only in the pigmentary form (c) Not to be used in applications that may lead to exposure of the end-user’s lungs by inhalation

  • other products

    a) (b) Only in the pigmentary form (c) Not to be used in applications that may lead to exposure of the end-user’s lungs by inhalation

AB kaydı Komisyonun 13 Eki 2026 tarihli CosIng dosyasından; Türkiye kaydı mevzuat.gov.tr’deki güncel ek metninden, 2 Kas 2026 tarihinde okundu.

Neden? Kuralın arkasındaki sebep.

2020’de, %1 ya da daha fazla ince parçacık içeren toz titanyum dioksit, solunduğunda kanserojen olduğundan şüphelenilen madde (kategori 2) olarak sınıflandırıldı; kozmetikteki kısıt da bunun üzerine geldi. AB mahkemeleri bu sınıflandırmayı iptal etti (Genel Mahkeme 2022, Adalet Divanı 1 Ağustos 2025). Kozmetik ekindeki kayıtlar Komisyonun 13 Ekim 2026 tarihli dosyasında hâlâ duruyor; Komisyon değiştirene kadar geçerliler.

Bu madde hakkında sorular.

Titanyum dioksit kozmetikte yasak mı?

Hayır. Renklendirici ve UV filtresi olarak izinli. Yalnız ince parçacıklı toz biçimleri sınırlı: serbest yüz pudrasında %25, tüketiciye yönelik saç spreylerinde %1,4, akciğerlere ulaşabilecek kullanımlarda hiç.

Sınıflandırma iptal edildiyse kısıt neden sürüyor?

Ek kayıtları 2021’de o sınıflandırmaya dayanılarak konuldu ve Kozmetik Tüzüğü’nün kendi parçası. Komisyon değiştirene kadar geçerliler.

Formülünüzde var mı?

Ücretsiz · hesap gerekmez